Ostatnie wydarzenia

Elsner: Sejmowa komisja poparła inicjatywę SLD w sprawie wakacyjnych wyjazdów dzieci

dodano ponad 2 tygodnie temu, 2017-11-23 w kategorii: Informacje

- Z 5 000 000 uczniów szkół podstawowych, ostatniego lata na wakacje nie pojechało 1 500 000 dzieci – przypomniał Wincenty Elsner podczas konferencji prasowej poświęconej projektowi ustawy SLD, w którym domagamy się zniesienia obciążenia PIT i ZUS dofinansowania zorganizowanych wyjazdów dzieci i młodzieży. - Wszystkie dzieci są nasze i nie powinny być traktowane gorzej, tyko dlatego że rodzice jednych pracują w małych firmach, a drudzy w sferze budżetowej, czy też dużych zakładach przemysłowych – podkreślił wiceprzewodniczący Sojuszu.

-Dziś na komisji dowiedzieliśmy się, iż Ministerstwo Finansów już zrealizowało część naszych postulatów, ponieważ zwolniono 2000 złotych z opodatkowania PIT, o ile pracodawca przeznaczy je na wypoczynek dzieci i młodzieży ze środków obrotowych, a nie z Funduszu Świadczeń Socjalnych – poinformował Elsner. - Jest to krok w dobrym kierunku - dodał.

Polityk SLD oświadczył, iż ruch jest obecnie po stronie Elżbiety Rafalskiej, ponieważ to w jej gestii leży możliwość zwolnienia wypoczynku dzieci i młodzieży ze składek ZUS. - Cieszy nad fakt, iż sejmowa Komisja Petycji wystąpi z dezyderatem do minister pracy i polityki społecznej, w którym sugeruje, aby zrealizować również pomysł SLD i zwolnić dofinansowanie ze składek ZUS – poinformował Elsner.